Asianajotoimisto Tempo

KHO: lyhytaikainen vuokraus oli katsottavissa majoitustoiminnaksi

21.6.2021 | Asianajotoimisto Tempo

Ratkaistavana olleessa asiassa KHO 2021:77 oli kyse siitä, että lyhytaikainen asuntojen vuokraus voitiin katsoa majoitustoiminnaksi, kun kyseessä oli toistuva kalustettujen huoneistojen vuokraaminen. Vuokraus tapahtui sellaisella asuinalueella, missä tätä ei voitu pitää tavanomaisena. Asuinalue oli suunniteltu pientaloasumiseen asemakaavan mukaisesti, eikä sitä voitu pitää tavanomaisena, vaikkakin yhdelle korttelialueelle oli myönnetty poikkeamislupa majoitustoimintaan. Rakennusvalvontaviranomaisen oli ryhdyttävä toimenpiteisiin, jotta vuokraustoiminta saataisiin lopetettua.

Toisessa päätöksessä KHO 2021:76 oli puolestaan kyse siitä, että rakennusvalvontaviranomainen oli sakon uhalla velvoittanut toiminnanharjoittajan lopettamaan vuokraustoimintansa, koska asuntojen käyttötarkoitus ei ollut majoitustoiminnallinen. Majoitustoiminta ei vastannut asemakaavan ja rakennusluvan mukaista asumista asuntokerrostaloissa. Kyse oli lyhytkestoisten majoitusjaksojen toistuvasta tarjoamisesta. KHO katsoi, että toiminnan lopettaminen voitiin kohdistaa sekä toiminnanharjoittajaan että asuinhuoneiston osakkeenomistajaan siltä osin kuin hän oli vuokrannut asuinhuoneiston yhtiön käyttöön.

Kolmannessa päätöksessä KHO 2021:75 käsiteltiin miten lyhytaikainen vuokraustoiminta vaikuttaa oman asunnon luovutuksen verotukseen. KHO arvioi, että tällainen lyhytaikainen vuokraus katkaisee yhtäjaksoisen asumisen omassa asunnossa. Siten asuntoa ei voisi luovuttaa verovapaasti kahden vuoden jälkeen eteenpäin, sillä kahden vuoden yhtäjaksoinen asumisaika katsotaan tämän edellytykseksi.

Tapauksissa on kyse niin sanotusta vertaismajoituksesta/-vuokrauksesta. Lyhytaikainen majoitustoiminta on puhuttanut ihmisiä erityisesti sen aiheuttamien häiriöiden johdosta. KHO:n ratkaisut tuovat toivottua selkeyttä tilanteeseen taloyhtiöiden kannalta ja toisaalta myös antavat välineitä puuttua asuinhuoneistossa harjoitettavaan majoitustoimintaan.

Uutinen
3.6.2024

Iiris Härmä kutsuttu osakkaaksi

Asianajaja, varatuomari Iiris Härmä on kutsuttu Asianajotoimisto Tempo Oy:n osakkaaksi. Härmä on työskennellyt toimiston palveluksessa vuodesta 2014 lukien ja vastaa toimistossamme työsuhdeasioihin liittyvästä juridiikasta.

Asianajotoimisto Tempo

Artikkeli
21.2.2024

Vuosilomaa koskevat yleisimmät kysymykset

Vuosilomalain säännökset ovat suurilta osin niin sanottua pakottavaa oikeutta, eli työntekijälle lain mukaan kuuluvia oikeuksia ei voida heikentää työnantajan määräyksellä tai työnantajan ja työntekijän välisellä…

Iiris Härmä

osakas, asianajaja, varatuomari

Artikkeli
22.9.2023

Katsaus hallituksen tavoittelemiin työlainsäädäntöuudistuksiin

Kesäkuussa 2023 aloittanut hallitus on sopinut hallitusohjelmassaan useasta työllisyyteen ja työlainsäädäntöön liittyvästä uudistuksesta, joilla tulee toteutuessaan olemaan vaikutuksia sekä työnantajiin että työntekijöihin. Osassa hallitusohjelmaan kirjatuista…

Iiris Härmä

osakas, asianajaja, varatuomari

Artikkeli
11.9.2023

Työsopimuslain soveltamisalaa koskeva muutos, mikä muuttui?

Työsuhteen tunnusmerkit on määritelty lähes samoin kriteerein jo vuoden 1922 työsopimuslaista (141/1922) lähtien. Lain soveltamisalaa koskeva muutos tuli voimaan 1.7.2023. Mikä muuttui vai muuttuiko mikään? Työelämän…

Janne Vuorilahti

toimitusjohtaja, osakas, asianajaja, varatuomari

Artikkeli
16.8.2023

Asianomistajana rikosasiassa

Monessa rikoksessa on uhri. Juridiikassa ei tunneta sanaa uhri, vaan puhutaan asianomistajasta. Kuka tahansa meistä voi joutua rikoksen uhriksi, ja useinkaan sitä ei edellytä mikään…

Otso Etelämäki

asianajaja, varatuomari

Artikkeli
7.2.2023

Kehitysaskelia oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin saavutettavuuteen

Perustuslain 21 §:n luvun mukaan jokaisella on oikeus saada asiansa käsitellyksi asianmukaisesti ja ilman aiheetonta viivytystä lain mukaan toimivaltaisessa tuomioistuimessa tai muussa viranomaisessa sekä oikeus…

Eemeli Vilpponen

asianajaja, varatuomari

Artikkeli
24.5.2022

KKO 2022:33: Työn tarjoamisvelvoite ja rekrytointikirjeet

Korkein oikeus on tuoreessa ratkaisussaan 2022:33 katsonut, että työnantaja ei ollut täyttänyt työsopimuslain 7 luvun 4 §:n mukaista työn tarjoamisvelvollisuuttaan lähettämällä irtisanotulle työntekijälle niin sanottuja rekrytointikirjeitä.…

Iiris Härmä

osakas, asianajaja, varatuomari

Artikkeli
14.12.2021

Joulupukki ja lainsäädäntö

Joulun lähestyessä on hyvä pohtia Joulupukin, hänen alaistensa sekä Korvatunturin pajan toimintaa muutamista oikeudellisista näkökulmista. Tunnetusti jo näihin aikoihin marraskuussa tontut ovat jo hyvässä vauhdissa…

Otso Etelämäki

asianajaja, varatuomari

Artikkeli
2.11.2021

Parempi laiha sopu kuin lihava riita

Asianajajaliiton Sovittelun supersyksy -kampanja tarjoaa tilaisuuden maksuttomaan sovitteluun 1.10.-31.12.2021 Asianajajasovittelu on vapaaehtoinen ja oikeudenkäyntiä joustavampi menettely, jossa sovittelijana toimiva asianajaja avustaa osapuolia keskustelemaan, neuvottelemaan ja…

Teija Saraste

asianajaja, varatuomari

Artikkeli
23.3.2021

Lapsen yhteishuolto vai yksinhuolto, mistä on kysymys?

Alaikäisellä lapsella täytyy olla huoltaja. Lähes aina huoltaja on vanhempi tai ainakin toinen heistä, mutta joskus huolto voidaan uskoa myös jollekin muulle henkilölle.  lapsen vanhemmat…

Hanna Räihä-Mäntyharju

osakas, asianajaja, varatuomari

Kaikki artikkelit