Asianajotoimisto Tempo

Lapsen yhteishuolto vai yksinhuolto, mistä on kysymys?

23.3.2021 | Asianajotoimisto Tempo

lapsen vanhemmat ovat avioliitossa lapsen syntyessä, he molemmat ovat automaattisesti lapsen huoltajia. Jos lapsen vanhemmat eivät ole avioliitossa keskenään lapsen syntyessä, lapsen huoltaja on äiti. Jos toinen vanhempi on kuitenkin tunnustanut vanhemmuutensa isyyslain tai äitiyslain nojalla ennen lapsen syntymää, tulee hänestä myös lapsen huoltaja, kun tunnustaminen on vahvistettu. Jos lapsen huoltaja menee avioliittoon lapsen syntymän jälkeen lapsen toisen vanhemman kanssa, myös toisesta vanhemmasta tulee avioliiton myötä lapsen huoltaja. Kun molemmat vanhemmat ovat lapsen huoltajia, he ovat yhteishuoltajia. Kun vain toinen vanhempi on lapsen huoltaja, hän on yksinhuoltaja. 

Mitä huolto sitten käytännössä tarkoittaa? Kun puhutaan yhteishuollosta ja yksinhuollosta, puhutaan juridisesta huollosta, joka tarkoittaa päätöksentekoa lapsen asioista. Päivittäisestä huollosta – vaikka siitä, että lapsi saa ruokaa, puhtaat vaatteet ja menee ajoissa nukkumaan – vastaa se vanhempi, jonka luona lapsi kulloinkin on. Juridinen huolto on päätöksentekoa mm. lapsen asuinpaikasta, päiväkodista, koulusta, terveyden- ja sairaanhoidosta, uskontokunnasta, kansalaisuudesta, sukunimestä ja passista. Yhteishuoltajien täytyy keskustella ja päättää huollon piiriin kuuluvista asioista yhdessä, yksinhuoltaja päättää niistä yksin. 

Vanhempien ero ei automaattisesti muuta huoltoa – yhteishuoltajat säilyvät yhteishuoltajina myös eron jälkeen. Lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta annetun lain mukaan vanhempien yhteishuolto on pääsääntö, joka saa voimakkaasti tukea tuomioistuinten ratkaisukäytännöstä. Jos vanhemmat ovat huollosta erimieliset, yhteishuolto jatkuu yleensä tuomioistuimen päätöksellä. Joskus vanhemmat sopivat toisen vanhemman yksinhuollosta tai siitä päättää tuomioistuin. Vaikka erovaiheessa vanhempien yhteistyökyky voi joskus olla koetuksella, on tavallista, että pahimpien kuohujen laskettua yhteistoiminta onnistuu erosta huolimatta. Vaikka vanhemmuus ja huolto ovat eri asioita, yhteishuollon säilyminen on usein erittäin tärkeää sille vanhemmalle, jonka luona lapsi ei asu. Hänellä on huollon kautta mahdollisuus osallistua aktiivisemmin lapsen elämään. Sanotaankin, että huolto tukee vanhemmuutta, vaikkei vanhemmuus ole huollosta kiinni. 

Lapsia koskevia asioita ratkaistaessa määräävänä tekijänä on lapsen etu. Se, mikä ratkaisu milloinkin toteuttaa parhaiten lapsen etua, on tapauskohtaista. Lapsen kannalta parasta on se, jos vanhemmat kykenevät katsomaan asiaa lapsen näkökulmasta ja sopimaan ratkaisusta, joka aidosti toteuttaa lapsen etua. Tarvittaessa lapsen edun mukaisen ratkaisun arvioi tuomioistuin. 

Uutinen
3.6.2024

Iiris Härmä kutsuttu osakkaaksi

Asianajaja, varatuomari Iiris Härmä on kutsuttu Asianajotoimisto Tempo Oy:n osakkaaksi. Härmä on työskennellyt toimiston palveluksessa vuodesta 2014 lukien ja vastaa toimistossamme työsuhdeasioihin liittyvästä juridiikasta.

Asianajotoimisto Tempo

Artikkeli
21.2.2024

Vuosilomaa koskevat yleisimmät kysymykset

Vuosilomalain säännökset ovat suurilta osin niin sanottua pakottavaa oikeutta, eli työntekijälle lain mukaan kuuluvia oikeuksia ei voida heikentää työnantajan määräyksellä tai työnantajan ja työntekijän välisellä…

Iiris Härmä

osakas, asianajaja, varatuomari

Artikkeli
22.9.2023

Katsaus hallituksen tavoittelemiin työlainsäädäntöuudistuksiin

Kesäkuussa 2023 aloittanut hallitus on sopinut hallitusohjelmassaan useasta työllisyyteen ja työlainsäädäntöön liittyvästä uudistuksesta, joilla tulee toteutuessaan olemaan vaikutuksia sekä työnantajiin että työntekijöihin. Osassa hallitusohjelmaan kirjatuista…

Iiris Härmä

osakas, asianajaja, varatuomari

Artikkeli
11.9.2023

Työsopimuslain soveltamisalaa koskeva muutos, mikä muuttui?

Työsuhteen tunnusmerkit on määritelty lähes samoin kriteerein jo vuoden 1922 työsopimuslaista (141/1922) lähtien. Lain soveltamisalaa koskeva muutos tuli voimaan 1.7.2023. Mikä muuttui vai muuttuiko mikään? Työelämän…

Janne Vuorilahti

toimitusjohtaja, osakas, asianajaja, varatuomari

Artikkeli
16.8.2023

Asianomistajana rikosasiassa

Monessa rikoksessa on uhri. Juridiikassa ei tunneta sanaa uhri, vaan puhutaan asianomistajasta. Kuka tahansa meistä voi joutua rikoksen uhriksi, ja useinkaan sitä ei edellytä mikään…

Otso Etelämäki

asianajaja, varatuomari

Artikkeli
7.2.2023

Kehitysaskelia oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin saavutettavuuteen

Perustuslain 21 §:n luvun mukaan jokaisella on oikeus saada asiansa käsitellyksi asianmukaisesti ja ilman aiheetonta viivytystä lain mukaan toimivaltaisessa tuomioistuimessa tai muussa viranomaisessa sekä oikeus…

Eemeli Vilpponen

asianajaja, varatuomari

Artikkeli
24.5.2022

KKO 2022:33: Työn tarjoamisvelvoite ja rekrytointikirjeet

Korkein oikeus on tuoreessa ratkaisussaan 2022:33 katsonut, että työnantaja ei ollut täyttänyt työsopimuslain 7 luvun 4 §:n mukaista työn tarjoamisvelvollisuuttaan lähettämällä irtisanotulle työntekijälle niin sanottuja rekrytointikirjeitä.…

Iiris Härmä

osakas, asianajaja, varatuomari

Artikkeli
14.12.2021

Joulupukki ja lainsäädäntö

Joulun lähestyessä on hyvä pohtia Joulupukin, hänen alaistensa sekä Korvatunturin pajan toimintaa muutamista oikeudellisista näkökulmista. Tunnetusti jo näihin aikoihin marraskuussa tontut ovat jo hyvässä vauhdissa…

Otso Etelämäki

asianajaja, varatuomari

Artikkeli
2.11.2021

Parempi laiha sopu kuin lihava riita

Asianajajaliiton Sovittelun supersyksy -kampanja tarjoaa tilaisuuden maksuttomaan sovitteluun 1.10.-31.12.2021 Asianajajasovittelu on vapaaehtoinen ja oikeudenkäyntiä joustavampi menettely, jossa sovittelijana toimiva asianajaja avustaa osapuolia keskustelemaan, neuvottelemaan ja…

Teija Saraste

asianajaja, varatuomari

Artikkeli
21.6.2021

KHO: lyhytaikainen vuokraus oli katsottavissa majoitustoiminnaksi

Ratkaistavana olleessa asiassa KHO 2021:77 oli kyse siitä, että lyhytaikainen asuntojen vuokraus voitiin katsoa majoitustoiminnaksi, kun kyseessä oli toistuva kalustettujen huoneistojen vuokraaminen. Vuokraus tapahtui sellaisella…

Tapio Pihlaja

osakas, asianajaja

Kaikki artikkelit