Asianajotoimisto Tempo

Asianomistajana rikosasiassa

16.8.2023 | Asianajotoimisto Tempo

Tilastojen mukaan yleisimpiä Suomessa tuomioistuimessa käsiteltyjä rikosasioita ovat omaisuusrikokset. Niissä on käytännössä aina uhri, eli asianomistaja. Uhrittomia rikoksia, eli sellaisia, joissa ei ole asianomistajaa, ovat esimerkiksi osa liikennerikoksista, kuten rattijuopumus tai kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta, ja huumausainerikokset.

Asianomistajalla on oma roolinsa läpi rikosprosessin, aina esitutkinnasta tuomioistuinkäsittelyyn. Asianomistajalla ei ole velvollisuutta selvittää asiaansa ja hänellä on oikeus vaieta. Kuitenkin asianomistajan on rangaistuksen uhalla pysyttävä totuudessa kertoessaan asiasta. Usein asianomistaja on myös nimetty kuultavaksi oikeudenkäynnissä, missä tätä koskee samat oikeudet ja velvollisuudet.

Jotkin rikokset, esimerkiksi lievä pahoinpitely, lievä vahingonteko ja kotirauhan rikkominen, ovat asianomistajarikoksia. Se tarkoittaa sitä, että syyttäjä ei saa nostaa syytettä ilman, että asianomistaja vaatii rangaistusta, ellei tärkeä yleinen etu muuta vaadi. Poliisi tiedustelee kuulustellessaan asianomistajalta tämän kantaa rangaistus- ja korvausvaatimukseen. Riittävää on, että molempiin vastaa kyllä. Rangaistusvaatimuksen voi peruuttaa asian käsittelyn edetessä, mutta mikäli kuulustelussa ei rangaistusta vaadi, voi kannan muuttaminen olla haastavaa. Joissain työehtosopimuksissa on rangaistuksen vaatiminen sidottu sairausajan palkan suorittamiseen täysimääräisenä. Korvausvaatimusta ei tarvitse euromääräisesti yksilöidä kuin vasta silloin, kun tuomioistuin käsittelee asiaa.

Lain mukaan syyttäjän on ajettava asianomistajan korvausvaatimusta, jos se ei ole ilmeisen perusteeton ja tapahtuu ilman olennaista haittaa. Käytännössä kuitenkin syyttäjät ajavat asianomistajien vaatimuksia vain näpistystapauksissa ja muissa yksinkertaisissa asioissa. Näin ollen moni asianomistaja saa syyttäjältä kirjeen kotiinsa, jossa kerrotaan, ettei syyttäjä aja esimerkiksi kivusta ja särystä tai kärsimyksestä johtuvia vaatimuksia. Silloin asianomistajalla itsellään on oikeus esittää korvausvaatimus oikeudelle.

Vaatimukset esitetään lähtökohtaisesti kirjallisesti. Käräjäoikeus tiedustelee vaatimuksia yleensä samalla, kun antaa jutun asiakirjat tiedoksi asianomistajalle. Usein on syytä käyttää apuna oikeudellista avustajaa, joka laatii vaatimuskirjelmän asianomistajan puolesta ja käyttää tarvittavat puheenvuorot oikeudenkäynnissä. Avustajan käytöstä aiheutuvat kustannukset voidaan kattaa kotivakuutuksiin kuuluvalla oikeusturvavakuutuksella tai valtion oikeusavulla. Mitä aiemmassa vaiheessa avustaja pääsee mukaan juttuun, sitä paremmin tämä pystyy perehtymään asiaan – asianomistajalla, kuten rikoksesta epäillylläkin, on oikeus avustajaan jo esitutkinnassa.

Uutinen
3.6.2024

Iiris Härmä kutsuttu osakkaaksi

Asianajaja, varatuomari Iiris Härmä on kutsuttu Asianajotoimisto Tempo Oy:n osakkaaksi. Härmä on työskennellyt toimiston palveluksessa vuodesta 2014 lukien ja vastaa toimistossamme työsuhdeasioihin liittyvästä juridiikasta.

Asianajotoimisto Tempo

Artikkeli
21.2.2024

Vuosilomaa koskevat yleisimmät kysymykset

Vuosilomalain säännökset ovat suurilta osin niin sanottua pakottavaa oikeutta, eli työntekijälle lain mukaan kuuluvia oikeuksia ei voida heikentää työnantajan määräyksellä tai työnantajan ja työntekijän välisellä…

Iiris Härmä

osakas, asianajaja, varatuomari

Artikkeli
22.9.2023

Katsaus hallituksen tavoittelemiin työlainsäädäntöuudistuksiin

Kesäkuussa 2023 aloittanut hallitus on sopinut hallitusohjelmassaan useasta työllisyyteen ja työlainsäädäntöön liittyvästä uudistuksesta, joilla tulee toteutuessaan olemaan vaikutuksia sekä työnantajiin että työntekijöihin. Osassa hallitusohjelmaan kirjatuista…

Iiris Härmä

osakas, asianajaja, varatuomari

Artikkeli
11.9.2023

Työsopimuslain soveltamisalaa koskeva muutos, mikä muuttui?

Työsuhteen tunnusmerkit on määritelty lähes samoin kriteerein jo vuoden 1922 työsopimuslaista (141/1922) lähtien. Lain soveltamisalaa koskeva muutos tuli voimaan 1.7.2023. Mikä muuttui vai muuttuiko mikään? Työelämän…

Janne Vuorilahti

toimitusjohtaja, osakas, asianajaja, varatuomari

Artikkeli
7.2.2023

Kehitysaskelia oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin saavutettavuuteen

Perustuslain 21 §:n luvun mukaan jokaisella on oikeus saada asiansa käsitellyksi asianmukaisesti ja ilman aiheetonta viivytystä lain mukaan toimivaltaisessa tuomioistuimessa tai muussa viranomaisessa sekä oikeus…

Eemeli Vilpponen

asianajaja, varatuomari

Artikkeli
24.5.2022

KKO 2022:33: Työn tarjoamisvelvoite ja rekrytointikirjeet

Korkein oikeus on tuoreessa ratkaisussaan 2022:33 katsonut, että työnantaja ei ollut täyttänyt työsopimuslain 7 luvun 4 §:n mukaista työn tarjoamisvelvollisuuttaan lähettämällä irtisanotulle työntekijälle niin sanottuja rekrytointikirjeitä.…

Iiris Härmä

osakas, asianajaja, varatuomari

Artikkeli
14.12.2021

Joulupukki ja lainsäädäntö

Joulun lähestyessä on hyvä pohtia Joulupukin, hänen alaistensa sekä Korvatunturin pajan toimintaa muutamista oikeudellisista näkökulmista. Tunnetusti jo näihin aikoihin marraskuussa tontut ovat jo hyvässä vauhdissa…

Otso Etelämäki

asianajaja, varatuomari

Artikkeli
2.11.2021

Parempi laiha sopu kuin lihava riita

Asianajajaliiton Sovittelun supersyksy -kampanja tarjoaa tilaisuuden maksuttomaan sovitteluun 1.10.-31.12.2021 Asianajajasovittelu on vapaaehtoinen ja oikeudenkäyntiä joustavampi menettely, jossa sovittelijana toimiva asianajaja avustaa osapuolia keskustelemaan, neuvottelemaan ja…

Teija Saraste

asianajaja, varatuomari

Artikkeli
21.6.2021

KHO: lyhytaikainen vuokraus oli katsottavissa majoitustoiminnaksi

Ratkaistavana olleessa asiassa KHO 2021:77 oli kyse siitä, että lyhytaikainen asuntojen vuokraus voitiin katsoa majoitustoiminnaksi, kun kyseessä oli toistuva kalustettujen huoneistojen vuokraaminen. Vuokraus tapahtui sellaisella…

Tapio Pihlaja

osakas, asianajaja

Artikkeli
23.3.2021

Lapsen yhteishuolto vai yksinhuolto, mistä on kysymys?

Alaikäisellä lapsella täytyy olla huoltaja. Lähes aina huoltaja on vanhempi tai ainakin toinen heistä, mutta joskus huolto voidaan uskoa myös jollekin muulle henkilölle.  lapsen vanhemmat…

Hanna Räihä-Mäntyharju

osakas, asianajaja, varatuomari

Kaikki artikkelit