Asianajotoimisto Tempo

Vuosilomaa koskevat yleisimmät kysymykset

21.2.2024 | Asianajotoimisto Tempo

Kirjoituksessa on käsitelty vuosilomaa koskevia asioita ainoastaan vuosilomalain perusteella. Työehtosopimuksilla on sovittu useista vuosilomalain säännöksistä poikkeavasti.

Vuosilomaa ansaitaan lomanmääräytymisvuoden aikana. Lomanmääräytymisvuosi on 1.4. – 31.3.

Työnantaja ja työntekijä voivat sopia vuosiloman ajankohdasta, mutta lain lähtökohtana on, että työnantaja määrää yksipuolisella päätöksellään vuosiloman ajankohdan. Vuosilomalakiin sisältyvät lomakautta koskevat säännökset rajoittavat kuitenkin työnantajan oikeutta määrätä vuosiloman ajankohtaa. Vuosilomasta 24 arkipäivää (kesäloma) on annettava lomakautena eli 2.5. ja 30.9. välisenä aikana. Muu osa lomasta (talviloma, yleensä 6 päivää) on annettava ennen seuraavan lomakauden alkua, eli 1.10. – 30.4. välisenä aikana.

Kesäloma ja talviloma on annettava yhdenjaksoisina, mutta työnantaja ja työntekijä voivat sopia, että 12 arkipäivää ylittävä loman osa pidetään yhdessä tai useammassa jaksossa.

Työnantajan tulee ilmoittaa työntekijälle loman ajankohdasta viimeistään kuukautta ennen loman alkamista. Jos tämä ei ole mahdollista, loman alkamisesta on ilmoitettava viimeistään kaksi viikkoa ennen. Kuukauden ilmoitusaika on kuitenkin selvä pääsääntö. Ilmoitusvelvollisuus koskee ainoastaan tilanteita, joissa työnantaja yksipuolisesti määrää loman ajankohdan. Jos työntekijä ja työnantaja yhdessä sopivat loman ajankohdan, ilmoitusaikaa ei luonnollisesti tarvitse noudattaa.

Työnantajan ilmoitus loman ajankohdasta sitoo työnantajaa, eikä työnantajalla ei ole oikeutta peruuttaa tai siirtää lomaa ilman työntekijän suostumusta. Edellä mainittu takaa sen, että työntekijällä on mahdollisuus tehdä lomasuunnitelmansa ajoissa. Työnantaja vastaa vahingosta, joka työntekijälle aiheutuu siitä, että työnantaja yksipuolisesti muuttaa loman ajankohtaa.

Jos työntekijä on vuosiloman alkaessa työkyvytön esimerkiksi sairauden tai tapaturman vuoksi, loma on työntekijän pyynnöstä siirrettävä myöhempään ajankohtaan. Jos työntekijä tulee työkyvyttömäksi loman jo alettua, työntekijällä on pyynnöstään oikeus saada siirretyksi kuusi lomapäivää ylittävät työkyvyttömyyspäivät (ns. 6 päivän omavastuu). Omavastuupäivät eivät kuitenkaan saa vähentää työntekijän oikeutta neljän viikon vuosilomaan, eli käytännössä omavastuupäivät voidaan pidättää ainoastaan silloin, jos työntekijällä on vähintään viisi viikkoa vuosilomaa.

Huomattava on, että oikeus loman siirtämiseen molemmissa yllä kuvatuissa tilanteista edellyttää työntekijän nimenomaista pyyntöä. Vuosiloma ei työkyvyttömyystilanteissa automaattisesti siirry myöhempään ajankohtaan.

Yksipuolisesti työnantaja voi määrätä vuosilomaa pidettäväksi irtisanomisajalla ainoastaan jo päättyneen lomanmääräytymisvuoden osalta. Kesäloman osuuden voi ylempänä kuvattua ilmoitusaikaa noudattaen määrätä pidettäväksi irtisanomisaikana, jos irtisanomisaika osuu ajalle 2.5. – 30.9. ja talviloman osuuden siltä osin, kun irtisanomisaika on ajalla 1.10. – 30.4. Esimerkiksi, jos työntekijän 1 kuukauden pituinen irtisanomisaika päättyy 28.2.2024 ja työntekijä on ansainnut vuosilomaa käynnissä olevalta lomanmääräytymisvuodelta 24 päivää, työnantaja ei voi määrätä tätä osaa lomasta pidettäväksi irtisanomisajalla, koska kyseinen kertynyt loma tulisi pidettäväksi vasta lomakaudella 2.5. – 30.9.2024. Vuosiloma tulee tässä tapauksessa maksaa työntekijälle lomakorvauksena.

Työsuhteen päättyminen ei siten laajenna eikä supista työnantajan yksipuolista oikeutta määrätä vuosiloman ajankohdasta. Työnantaja ja työntekijä saavat kuitenkin vapaasti sopia työsuhteen päättymiseen mennessä ansaittavan vuosiloman pitämisestä työsuhteen kestäessä, eli siten myös irtisanomisajalla.

Uutinen
3.6.2024

Iiris Härmä kutsuttu osakkaaksi

Asianajaja, varatuomari Iiris Härmä on kutsuttu Asianajotoimisto Tempo Oy:n osakkaaksi. Härmä on työskennellyt toimiston palveluksessa vuodesta 2014 lukien ja vastaa toimistossamme työsuhdeasioihin liittyvästä juridiikasta.

Asianajotoimisto Tempo

Artikkeli
22.9.2023

Katsaus hallituksen tavoittelemiin työlainsäädäntöuudistuksiin

Kesäkuussa 2023 aloittanut hallitus on sopinut hallitusohjelmassaan useasta työllisyyteen ja työlainsäädäntöön liittyvästä uudistuksesta, joilla tulee toteutuessaan olemaan vaikutuksia sekä työnantajiin että työntekijöihin. Osassa hallitusohjelmaan kirjatuista…

Iiris Härmä

osakas, asianajaja, varatuomari

Artikkeli
11.9.2023

Työsopimuslain soveltamisalaa koskeva muutos, mikä muuttui?

Työsuhteen tunnusmerkit on määritelty lähes samoin kriteerein jo vuoden 1922 työsopimuslaista (141/1922) lähtien. Lain soveltamisalaa koskeva muutos tuli voimaan 1.7.2023. Mikä muuttui vai muuttuiko mikään? Työelämän…

Janne Vuorilahti

toimitusjohtaja, osakas, asianajaja, varatuomari

Artikkeli
16.8.2023

Asianomistajana rikosasiassa

Monessa rikoksessa on uhri. Juridiikassa ei tunneta sanaa uhri, vaan puhutaan asianomistajasta. Kuka tahansa meistä voi joutua rikoksen uhriksi, ja useinkaan sitä ei edellytä mikään…

Otso Etelämäki

asianajaja, varatuomari

Artikkeli
7.2.2023

Kehitysaskelia oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin saavutettavuuteen

Perustuslain 21 §:n luvun mukaan jokaisella on oikeus saada asiansa käsitellyksi asianmukaisesti ja ilman aiheetonta viivytystä lain mukaan toimivaltaisessa tuomioistuimessa tai muussa viranomaisessa sekä oikeus…

Eemeli Vilpponen

asianajaja, varatuomari

Artikkeli
24.5.2022

KKO 2022:33: Työn tarjoamisvelvoite ja rekrytointikirjeet

Korkein oikeus on tuoreessa ratkaisussaan 2022:33 katsonut, että työnantaja ei ollut täyttänyt työsopimuslain 7 luvun 4 §:n mukaista työn tarjoamisvelvollisuuttaan lähettämällä irtisanotulle työntekijälle niin sanottuja rekrytointikirjeitä.…

Iiris Härmä

osakas, asianajaja, varatuomari

Artikkeli
14.12.2021

Joulupukki ja lainsäädäntö

Joulun lähestyessä on hyvä pohtia Joulupukin, hänen alaistensa sekä Korvatunturin pajan toimintaa muutamista oikeudellisista näkökulmista. Tunnetusti jo näihin aikoihin marraskuussa tontut ovat jo hyvässä vauhdissa…

Otso Etelämäki

asianajaja, varatuomari

Artikkeli
2.11.2021

Parempi laiha sopu kuin lihava riita

Asianajajaliiton Sovittelun supersyksy -kampanja tarjoaa tilaisuuden maksuttomaan sovitteluun 1.10.-31.12.2021 Asianajajasovittelu on vapaaehtoinen ja oikeudenkäyntiä joustavampi menettely, jossa sovittelijana toimiva asianajaja avustaa osapuolia keskustelemaan, neuvottelemaan ja…

Teija Saraste

asianajaja, varatuomari

Artikkeli
21.6.2021

KHO: lyhytaikainen vuokraus oli katsottavissa majoitustoiminnaksi

Ratkaistavana olleessa asiassa KHO 2021:77 oli kyse siitä, että lyhytaikainen asuntojen vuokraus voitiin katsoa majoitustoiminnaksi, kun kyseessä oli toistuva kalustettujen huoneistojen vuokraaminen. Vuokraus tapahtui sellaisella…

Tapio Pihlaja

osakas, asianajaja

Artikkeli
23.3.2021

Lapsen yhteishuolto vai yksinhuolto, mistä on kysymys?

Alaikäisellä lapsella täytyy olla huoltaja. Lähes aina huoltaja on vanhempi tai ainakin toinen heistä, mutta joskus huolto voidaan uskoa myös jollekin muulle henkilölle.  lapsen vanhemmat…

Hanna Räihä-Mäntyharju

osakas, asianajaja, varatuomari

Kaikki artikkelit