Asianajotoimisto Tempo

Ratkaisu oikeudesta vai ”langat omissa käsissä”?

23.3.2021 | Asianajotoimisto Tempo

Lähinnä yritysten välisissä sopimuksissa on säännönmukaisesti lisäksi sovittu siitä, että mahdollinen osapuolten välinen riita-asia käsitellään välimiesoikeudessa. Välimiesoikeuden etuina ovat käsittelyn nopeus ja se, että välimies tai välimiehet ovat käsiteltävänä olevan asian erityisasiantuntijoita. Lisäksi välimiesoikeuden käsittely ja päätös ovat ei-julkisia, eli ulkopuoliset eivät saa tietoja välimiesoikeuden käsiteltävänä olevasta asiasta. 

Vallitseva koronatilanne on vaikuttanut myös siihen, että yleisten tuomioistuinten käsittelyajat ovat entisestään pidentyneet. Tuomioistuimet ovat entisestään ruuhkaantuneet, ja sovittuja käsittelypäiviä on jouduttu siirtämään myöhempään ajankohtaan. Tämä tilanne on asian osapuolten kannalta huono. Jokaisella pitää olla oikeus siihen, että häneen liittyvästä asiasta saadaan ratkaisu kohtuullisessa ajassa. On ennakoitu, että kestää jopa kaksi vuotta, ennen kuin oikeudet saavat purettua niissä vireillä olevat jutturuuhkat. Selvää on, että ajan kuluminen ei ainakaan helpota asian ratkaisua. Mikäli asiassa on tarpeen kuulla esimerkiksi tapahtumista tietäviä todistajia, eivät muistikuvat pitkän ajan jälkeen ainakaan parane. 

Keskeneräiset asiat ovat aina henkisesti raskaita, ja oikeudessa käsiteltävien asioiden kohdalla tämä vielä korostuu. Mikäli riita koskee taloudellisia asioita, voivat myös vaatimukseen liittyvät korkoseuraamukset kohota merkittävästi.

Mitään tarkkaa aikataulua sille, kauanko asian käsittely alioikeuksissa kestää on vaikea arvioida. Suhteellisen selkeässäkin asiassa on kuitenkin tavanomaista, että siitä, kun asia on tullut vireille käräjäoikeuteen voi kestää 1,5 vuotta ennen kuin hovioikeus on antanut päätöksensä.

Asianajotoimisto Tempossa työskentelevät asianajajat ovat työuriensa aikana hoitaneet yhteensä satoja oikeudenkäyntejä. Tällä kokemuksella voimme arvioida milloin asiassa olisi mahdollisuudet saada aikaan sovintoratkaisu ilman oikeudenkäyntiä. Silloin, kun asiakkaan etu vaatii, ja muuta mahdollisuutta ei enää ole, siirrämme asian välittömästi oikeuden ratkaistavaksi. Ennen tätä selvitämme kuitenkin aina sen mahdollisuuden, voidaanko asiaan löytää sopimusratkaisu joko osapuolten välisissä neuvotteluissa tai esimerkiksi tuomioistuimissa tapahtuvassa tuomioistuinsovittelussa.

On luonnollista, että silloin, kun riidan osapuoli kokee olevansa oikeassa, voi sovintoratkaisun hakeminen tuntua ensin turhalta. Tässä kohtaa ammattitaitoisen asianajajan kokemus on oleellista. Käymme asiakkaamme kanssa aina läpi sen, mitä mahdollinen sovinto tarkoittaa. Sopiminen ei tarkoita sitä, että hyväksyy vastapuolen esittämät väitteet tai näkökannat. Kun asia saadaan ratkaistua sopimuksella, päättyy asian käsittely siihen. Osapuolten ei tarvitse enää palata asiaan myöhemmin, ja jos sopimukseen liittyy taloudellisia velvoitteita, pystyvät osapuolet ennakoimaan tilanteet ajoissa. Usein sopimukset annetaan vielä oikeuden vahvistettavaksi, jolloin sopimus on heti tarvittaessa lähettävissä ulosottoviranomaiselle täytäntöönpantavaksi. 

Kun yritysten väliset riidat saadaan ratkaistua sopimuksella, on hyvänä seurauksena myös se, että osapuolilla on ainakin mahdollisuus jatkaa yhteistoimintaa puhtaalta pöydältä niin halutessaan. Jos asia ratkeaa oikeuden tuomioon, päättyy myös liikesuhde hyvin todennäköisesti tähän.

Uutinen
3.6.2024

Iiris Härmä kutsuttu osakkaaksi

Asianajaja, varatuomari Iiris Härmä on kutsuttu Asianajotoimisto Tempo Oy:n osakkaaksi. Härmä on työskennellyt toimiston palveluksessa vuodesta 2014 lukien ja vastaa toimistossamme työsuhdeasioihin liittyvästä juridiikasta.

Asianajotoimisto Tempo

Artikkeli
21.2.2024

Vuosilomaa koskevat yleisimmät kysymykset

Vuosilomalain säännökset ovat suurilta osin niin sanottua pakottavaa oikeutta, eli työntekijälle lain mukaan kuuluvia oikeuksia ei voida heikentää työnantajan määräyksellä tai työnantajan ja työntekijän välisellä…

Iiris Härmä

osakas, asianajaja, varatuomari

Artikkeli
22.9.2023

Katsaus hallituksen tavoittelemiin työlainsäädäntöuudistuksiin

Kesäkuussa 2023 aloittanut hallitus on sopinut hallitusohjelmassaan useasta työllisyyteen ja työlainsäädäntöön liittyvästä uudistuksesta, joilla tulee toteutuessaan olemaan vaikutuksia sekä työnantajiin että työntekijöihin. Osassa hallitusohjelmaan kirjatuista…

Iiris Härmä

osakas, asianajaja, varatuomari

Artikkeli
11.9.2023

Työsopimuslain soveltamisalaa koskeva muutos, mikä muuttui?

Työsuhteen tunnusmerkit on määritelty lähes samoin kriteerein jo vuoden 1922 työsopimuslaista (141/1922) lähtien. Lain soveltamisalaa koskeva muutos tuli voimaan 1.7.2023. Mikä muuttui vai muuttuiko mikään? Työelämän…

Janne Vuorilahti

toimitusjohtaja, osakas, asianajaja, varatuomari

Artikkeli
16.8.2023

Asianomistajana rikosasiassa

Monessa rikoksessa on uhri. Juridiikassa ei tunneta sanaa uhri, vaan puhutaan asianomistajasta. Kuka tahansa meistä voi joutua rikoksen uhriksi, ja useinkaan sitä ei edellytä mikään…

Otso Etelämäki

asianajaja, varatuomari

Artikkeli
7.2.2023

Kehitysaskelia oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin saavutettavuuteen

Perustuslain 21 §:n luvun mukaan jokaisella on oikeus saada asiansa käsitellyksi asianmukaisesti ja ilman aiheetonta viivytystä lain mukaan toimivaltaisessa tuomioistuimessa tai muussa viranomaisessa sekä oikeus…

Eemeli Vilpponen

asianajaja, varatuomari

Artikkeli
24.5.2022

KKO 2022:33: Työn tarjoamisvelvoite ja rekrytointikirjeet

Korkein oikeus on tuoreessa ratkaisussaan 2022:33 katsonut, että työnantaja ei ollut täyttänyt työsopimuslain 7 luvun 4 §:n mukaista työn tarjoamisvelvollisuuttaan lähettämällä irtisanotulle työntekijälle niin sanottuja rekrytointikirjeitä.…

Iiris Härmä

osakas, asianajaja, varatuomari

Artikkeli
14.12.2021

Joulupukki ja lainsäädäntö

Joulun lähestyessä on hyvä pohtia Joulupukin, hänen alaistensa sekä Korvatunturin pajan toimintaa muutamista oikeudellisista näkökulmista. Tunnetusti jo näihin aikoihin marraskuussa tontut ovat jo hyvässä vauhdissa…

Otso Etelämäki

asianajaja, varatuomari

Artikkeli
2.11.2021

Parempi laiha sopu kuin lihava riita

Asianajajaliiton Sovittelun supersyksy -kampanja tarjoaa tilaisuuden maksuttomaan sovitteluun 1.10.-31.12.2021 Asianajajasovittelu on vapaaehtoinen ja oikeudenkäyntiä joustavampi menettely, jossa sovittelijana toimiva asianajaja avustaa osapuolia keskustelemaan, neuvottelemaan ja…

Teija Saraste

asianajaja, varatuomari

Artikkeli
21.6.2021

KHO: lyhytaikainen vuokraus oli katsottavissa majoitustoiminnaksi

Ratkaistavana olleessa asiassa KHO 2021:77 oli kyse siitä, että lyhytaikainen asuntojen vuokraus voitiin katsoa majoitustoiminnaksi, kun kyseessä oli toistuva kalustettujen huoneistojen vuokraaminen. Vuokraus tapahtui sellaisella…

Tapio Pihlaja

osakas, asianajaja

Kaikki artikkelit